Her får du en af Umuts absolutte yndlingsopskrifter fra barndommen i Anatolien:
Umamifyldte kåldolmaer med en klat frisk, syrlig, fed yoghurt!
Prøv dem, det er en fantastisk måde at spise kål på!
Lahana sarması
Det skal du bruge:
-
1 stort hvidkål eller spidskål
-
100 g ris
-
1 stor finthakket løg
-
2-3 fed finthakket hvidløg
-
1 håndfuld hakket persille
-
1 håndfuld hakket mynte
-
1 håndfuld hakket dild
-
0,5 dl ekstra jomfru olivenolie
-
1 spsk tomatpuré
-
1 tsk paprika
-
Salt og peber efter smag
-
2 spsk granatæblesirup eller citronsaft
-
2-3 dl grøntsagsbouillon
Til sauce:
-
0,5 dl olivenolie
-
1 spsk tomatpuré
-
2 dl grøntsagsbouillon
-
Salt og peber efter smag
Sådan gør du:
-
Blancer kålbladene ved at dyppe dem i kogende vand i et par minutter, indtil de bliver bløde og fleksible, og lad dem derefter køle af. Skær den tykke ribbe i bunden af hvert blad væk for at gøre dem lettere at rulle.
-
Opvarm olivenolie i en stor pande over medium varme. Tilsæt løg og hvidløg, og sautér, indtil de er bløde.
-
Tilsæt derefter ris, tomatpuré, paprika, salt, peber, og halvdelen af persillen.
-
Sautér i et par minutter, tilsæt derefter grøntsagsbouillon og lad det simre, indtil risene er halvt kogte.
-
Tag panden af varmen og lad fyldet køle lidt af. Tilsæt nu dild, mynte og resten af persillen.
-
Tag et blad ad gangen, og placér en passende mængde af fyldet i centrum af hvert blad. Fold siderne ind over fyldet og rul stramt op fra bunden.
I en anden gryde:
-
Opvarm olivenolie og tomatpuré.
-
Tilsæt grøntsagsbouillon, og krydr med salt og peber.
-
Lad det simre i et par minutter.
-
Placér kålrullerne tæt i en stor gryde eller dyb pande.
-
Hæld saucen over, så den dækker rullerne. Du kan lægge en tallerken ovenpå rullerne for at holde dem på plads under kogningen.
-
Lad det simre under låg ved lav varme i ca. 45-60 minutter, indtil risene er helt kogte.
Server de varme kålruller med fed yoghurt og en skefuld granatæblesirup eller citron