”Kål er oftest let bittert, og det er en smag som vi fra naturens side ikke er vild med og noget vi skal lære at holde af. Det er derfor børn bryder sig mindre om grøntsagerne jo sundere de er, tricket er at kamuflere den bitre smag, som fx i Tikka Masala hvor kålen er sovset dejligt ind i en cremet krydret let sødme.
Jeg bruger samme filosofi og fremgangsmåde med kål året rundt, alle de klassiske hverdagsretter lige fra Spaghetti Bolognese, over frikadeller og bøf til rugbrødsmaden, hver og en kan de gøres lækre og sunde med kål”
Tikka Masala m. blomkål.
Opskrift på Tikka Masala proppet med blomkål (til 4 personer):
Det skal du bruge:
- 2 blomkål
- 3 dl. basmati ris, kogt efter anvisning på pakken
- 2 stk. Friskbagt naanbrød
- 2 bdt. Koriander
- 7 spsk. finthakket ingefær
- 6 fed finthakket hvidløg
- 1 citron saft og skal
- 7 dll. yoghurt
- 1 spsk. neutral olie til stegning
- 1⁄2 pk. smør
- 8 spsk. stødt gurkemeje
- 1 tsk stødt kanel
- 3 tsk stødt kardemomme
- 2 tsk salt
- 1 tsk stødt sennepskorn
- 6 tsk. stødt Kashmiri chilipulver
- 2 tsk. stødt muskatnød
- 1 tsk. stødt nellike
- 5 tsk spidskommen
- 1⁄2 tsk. stødt bukkehornsfrø
- 5 tsk. friskkværnet peber
- 2 hakkede løg
- 1 dåse hakkede tomater
- 4 tsk. salt
- 3 spsk. honning eller 2 spsk. sukker
Det kan du gøre, hvis du vil springe over hvor gærdet er lavest:
- Brug Garam masala eller karrypulver i stedet for alle krydderierne
- Ingefær findes på glas hos din asiatiske købmand eller hakket på frost i supermarkedet.
- Naanbrød findes i vacuumpakning på brødhylden i supermarkedet(varm det lidt inden servering)
- Kashmiri chili pulver findes hos din asiatiske købmand, dog du kan evt. udbytte med almindeligt chilipulver eller koreansk Gochugaru chilipulver.
Den lange (men velsmagende vej)! Dagen før - det skal du bruge:
2 hele blomkål
3 spsk. fint hakket ingefær
3 fed fint hakket hvidløg
1⁄2 bdt. hakket koriander
1⁄2 citron saft og skal
1 dl. yoghurt
2 tsk. stødt gurkemeje
1 tsk stødt kanel
1 tsk stødt kardemomme
2 tsk. stødt spidskommen
2 tsk salt
3 tsk. stødt Kashmiri chilipulver 2 tsk. friskkværnet peber
1⁄2 tsk nellike
1 laurbærblad
Sådan gør du:
- Vend alle ingredienserne sammen og smør det hele blomkål eller blomkålsstykkerne godt ind i marinaden i mindst 2 timer og helst natten over.
På dagen - det skal du bruge (til 4 personer:
- 2 Blomkålshoved
- 2 hakkede løg
- 4 spsk. fint hakket ingefær
- 3 fed fint hakket hvidløg
- 1 dåse hakkede tomater
- 4 dl. fed græsk yoghurt
- 1⁄2 pk. smør
- 1 tsk. stødt muskatnød
- 1 tsk stødt sennepskorn
- 3 spsk. stødt gurkemeje
- 1 tsk. stødt kardemomme
- 1⁄2 tsk. stødt nellike
- 1⁄2 tsk. stødt bukkehornsfrø
- 3 tsk stødt spidskommen
- 3 tsk stødt kashmiri chilipulver
- 3 tsk friskkværnet peber
- 4 tsk. salt
- 3 spsk. honning eller 2 spsk. sukker
- 1⁄2 citron saft og skal
Sådan gør du:
- Skær blomkålen ud i mundrette stykker.
Sauce:
Steg løgene i en gryde med lidt olie ved middel varme under omrøring, til de har fået farve. Tilsæt hvidløg, ingefær og smør og steg videre under omrøring til det hele er mørkebrunt. Tilsæt dernæst alle krydderier og steg med under omrøring i ca. 5 minutter til de begynder at fylde køkkenet med en fantastisk aroma. Tilsæt nu de sidste ingredienser med undtagelse af yoghurt.
Det hele varmes med under omrøring i 20-25 min. Til slut skrues der ned på lavt blus og yoghurt røres i saucen og simrer med de sidste 5 min. Smag nu retten til og server med hakket koriander, naan brød og ris.
Kål filosofi
Hos Fromberg ELSKER vi kål – en grøntsag, vi bruger i næsten alle retter.
Vi anbefaler at du køber din kål lokalt hos den lille dygtige avler, og dermed også følger sæsonen for årets mange forskellige kåltyper. Der er så kåloenorm diversitet i kåludbuddet, at det bare er at dykke på hovedet ned i det. Udover at smage forrygende hjælper kål nemlig med masser af næring, godt humør og overskud i en energifyldt travl hverdag.