“Jeg synes løget er en af de mest fantastiske grøntsager vi har, fordi det er utroligt alsidige og bruges i alverdens køkkener. Løget tilføjer dybde og sødme til retter, uanset om de er rå, stegte, karamelliserede eller bagte.
Løgets naturlige sukkerindhold er en skjult skat i køkkenet, der åbner op for en verden af smagsmuligheder. Når løg karamelliseres, smelter det naturlige sukker langsomt og skaber en dyb, sød smag, som kan forvandle selv den enkleste ret til noget særligt”
Fyldte løg med lollandske rosiner, feta og mynte
Opskrift Jonas Boelt Hansen, overordnet Køkkenchef hos MEYERS
Det skal du bruge:
Fyldte løg
- 200 g tørret lollandske rosiner (kan erstattes med kikærter)
- 4 store løg
- 1 dl olivenolie
- 200 g feta
- 1 håndfuld mynte
- 1 håndfuld bredbladet persille
- 1 tsk spidskommen
- 1 knivspids stødt nellike
- 1 tsk stødt sort peber
- salt
Spinat-valnøddedressing
- 4 håndfulde spinat
- 1 ½ dl græsk yoghurt 10%
- 50 g valnødder
Desuden
- 3 spsk granatæblesirup
- 1 håndfuld bredbladet persille
Sådan gør du:
Fyldte løg
Udblød de lollandske rosiner i koldt vand natten over eller i mindst 6 timer, hæld vandet fra, og kog dem i rigeligt friskt vand i 40-45 minutter, til de er møre. Hæld vandet fra. Mos ærterne med en gaffel eller kom dem i en foodprocessor og blend dem i 15 sekunder.
Halvér løgene på midten. Pil skrællen af. Tag nu de inderste skaller ud, til der kun er de to yderste skaller tilbage på hvert løg (gem alle de inderste skaller). Del også de yderste skaller fra hinanden, så du har 16 skaller i alt. Hak alle de inderste løgskaller groft, og rist dem let gyldne i halvdelen af olivenolien – vær tålmodig og lad dem karamellisere, ca. 15 minutter.
Hak urterne groft, og tag lidt af dem fra til at toppe med. Rør de mosede kikærter med de stegte løg, urterne, ¾ af fetaosten smuldret (gem resten til at drysse med til sidst), spidskommen, nelliker, allehånde og sort peber. Smag til med salt. Rør blandingen godt sammen.
Læg løgskallerne i et smurt ovnfast fad, og fordel fyldet i dem. Pres det godt ned i løgskallerne. Pensl løgene og fyldet med olivenolie. Bag de fyldte løg i ovnen ved 170° i 60 minutter, til løgene er helt møre og let gyldne.
Spinat-valnøddedressing
Kog spinaten i 10 sekunder, og kom den i koldt vand for at stoppe kogningen. Hæld vandet fra, og pres væden ud af spinaten. Hak den fint. Rør spinaten sammen med yoghurten og grofthakkede valnødder. Smag til med salt og peber.
Ved servering
Dryp granatæblesirup på de bagte løg og top med smuldret fetaost og grofthakket persille lige før spisetid. Server spinat-valnøddedressingen ved siden af.