“Løget er simpelt, men alligevel fyldt med detaljer. Løgets forskellige tilberedningsmetoder forvandler teksturen, afslører sødme eller syrlighed og giver en unik forkælelse. Mere end bare en aromatisk garniture, det er en undervurderet grøntsag”
Bagte fyldte løg med parmesan-béchamel og karameliseret løgfyld
Opskrift af Ariel Calabrese, kok og ejer af restaurant Arnfelt på Østerbro.
Pssst. Den velsmagende ret er perfekt som forret eller tilbehør.
Ingredienser (Til 2 personer)
- 2 store gule løg
- 20 g (1,5 spsk) smør
- 15 g (1 spsk) mel
- 200 ml (¾ kop) mælk
- 1 knivspids muskatnød
- Salt, peber
- 40 g (⅓ kop) revet parmesanost
- 1 spsk hvid balsamicoeddike
- Vand
Forberedelse (Ca. 45 minutter)
Forberedelse af løgene. Forvarm ovnen til 180°C. Placer de hele løg med skallerne på et bageplade og bag i 10 minutter. Fjern løgene fra ovnen og lad dem køle af, så de nemt kan håndteres.
Forbered fyldet med karameliseret løg. Skær toppen af hvert løg for at lave et "låg", og fjern forsigtigt indholdet, så det ydre lag forbliver intakt for at bevare løgets struktur. Hak det fjernede løg fint. Varm en pande op over medium varme og tilsæt en lille klat smør. Sauter de hakkede løg, indtil de bliver gyldne og let karamelliserede. Deglacer panden med hvid balsamicoeddike for at frigive det brunede bits fra bunden. Tilsæt lige nok vand til at dække løgene, og lad det simre ved lav varme, tilsæt mere vand, efter behov. Fortsæt med at koge, indtil blandingen har en sirupagtig konsistens og en dyb løgsmag.
Lav parmesan béchamelsauce (Trin-for-trin forklaring for begyndere). Smelt 20 g (1,5 spsk) smør i en gryde over medium varme. Tilsæt 15 g (1 spsk) mel og rør kraftigt med en spatula for at danne en roux. Kog i 1 til 2 minutter, mens du konstant rører for at fjerne den rå mel-smag. Hæld langsomt mælken i, mens du pisker kontinuerligt for at undgå klumper. Krydr med en knivspids muskatnød, salt og peber. Fortsæt med at røre, indtil saucen tykner og dækker bagsiden af en ske. Fjern fra varmen og rør de 30 g (¼ kop) revet parmesanost i, indtil det er helt blandet.
Samling og sidste bagning. Placer de udhulede løgskaller i en ovnfast form. Fyld hvert løg med den karameliserede løgblanding, tilsæt en skefuld parmesan béchamel, og drys med den resterende parmesanost på toppen. Placer under grillen i ovnen (broiler) i 1 til 2 minutter, indtil toppen er gylden og let sprød.
Servering. Overfør forsigtigt de fyldte løg til tallerkener og server med det samme.
Velbekomme!